2016(e)ko irailaren 19(a), astelehena

ELIKA egitasmoa / Programa ELIKA




es en red
ELIKAK Ikastola jasangarri baten aldeko ekimenarekin bat egiten du
ELIKA hace suya la iniciativa a favor de una Ikastola sostenible

ELIKA EGITASMOAN AURRERA ERAMANGO DIREN JARDUERAK

1. HAMAIKETAKOEN PROPOSAMENAK:
Zereala hamaiketakoaren oinarria da eta beste elikagai batekin laguntzen da:
Bi egun astean.
- Tostada, Sandwich edo otartekoa arrautz opila york-eko urdaiazpikoarekin/gazta/etab.
- LAGUNTZEKO: Fruitu lehorrak (gorputzari beroa eta indarra ematen diotedan, jateko, prestatzeko eta eramateko errazak, etc) / Gailetak txokolatearekin ( zuntza eta energia eskaintzen dute) / Fruta zatiren bat edo zukua (fibra eta bitaminak eskaintzen dituzte)
Fruta hamaiketakoaren oinarria da eta beste elikagai batekin laguntzen da:
- Bi egun astean.
- Fruta zerealekin edo/eta esnekiren bat.
- LAGUNTZEKO: Fruitu lehorrak / Gailetak.
Esnekia hamaiketakoaren oinarria da eta beste elikagai batekin laguntzen da:
- Egun bat astean.
- Yogur bat zerealekin bote edo taper batean.
- LAGUNTZEKO: Fruitu lehorrak / Gailetak.

2. URTEBETEZEAK
HH eta LH etapetan bakarrik ospatzen dira eta etxean eginiko jakiak ekarri behar dira. Urteak betetzen dituen ikasleak banaketa du (edo Tutorea HH-n) eta gelako ikasle kopuruari dagokion zatiak prestaturik ekarriko da (banaketa banakako zatieta edo/eta moztuta etxetik ekartzea adostu da).

3. IKASTOLAKO EKIMENETAN ELIGAI OSASUNGARRIAK SARTU
4. FRUTA ETA BARAZKIAK EGITASMOA
5. JANTOKIAN ELIKAGAI OSASUNGARRIAK ETA ECOLOGIKOAK SARTZEN HASI (JANEKO)
6. FORMAZIOA GURASOEI (HITZALDIAK/TAILERRAK/ETAB.)
7. PEDIATRIAREKIN KOORIDNAZIOA


ACTIVIDADES A REALIZAR EN EL PROGRAMA ELIKA

1. PROPUESTA PARA LOS ALMUERZOS:
La base principal del alumuerzo es el cereal y se acompaña de otro alimento:
- Dos días a la semana.
- Tostada, Sandwich o Bocadillo de tortilla con jamón york / queso / etc.
- ACOMPAÑADO DE: Frutos secos (dan calor y vigor al cuerpo, fáciles de llevar, de comer, preparar, etc) / Galletas con chocolate (aportan fibra y energia)/ Una fruta o porciones de alguna, o zumo de fruta (vitaminas y fibra).
La base principal del almuerzo es la fruta y se acompaña de otro alimento:
- Dos días a la semana.
- Fruta con algún cereal o/y lácteo.
- ACOMPAÑADO DE: Frutos secos / Galletas.

La base principal del almuerzo es el lácteo y se acompaña de otro alimento:
- Un día a la semana.
- Un yogur con cereales en un bote o taper
- ACOMPAÑADO DE: Frutos secos / Galletas.

2. CUMPLEAÑOS
Solo se celebran en las etapas de HH y LH y deben traerse alimentos elaborados en casa. El alumnado que cumple los años será el que realice el reparto (o la Tutora en Infantil) y el número de porciones deberán traerse  preparadas (se acuerda traerlo desde casa en porciones individuales y/o cortadas).

3. INTRODUCIR ALIMENTOS SALUDABLES EN LAS ACTIVIDADES DE IKASTOLA
4. PROGRAMA DE FRUTAS Y VERDURAS
5. EN EL COMEDOR IR INTRODUCIENDO ALIMENTOS SALUDABLES Y ECOLÓGICOS (JANEKO)
6. FORMACIÓN A LAS FAMILIAS (CHARLAS/TALLERES/ETC.)
7. COORDINACIÓN CON PEDIATRÍA


HAMAIKETAKOEN PROPOSAMENA
PROPUESTA PARA LOS ALMUERZOS


iruzkinik ez: